lördag 5 februari 2011

Frökedjebrev...

I fredags fick gotta mig med ett stort kuvert med frön =) för er som inte känner till vad det är, så är vi ett gäng på odla.nu som byter frön med varandra. Det går till så att en börjar och skicka 20 st frö sorter till den första på listan, den väljer ut de frön som den vill ha och lägger till lika många eller flera sorter i kuvertet och skickar till nästa...
Nu har kuvertet  gått två varv sedan vi börja i november tror jag det var och frö påsarna hade ökat till 53 st

Det som är så kul med detta är ju att man får tag på frön man annars inte skulle köpa eller ens titta på... nu får man i lugn och ro välja och vraka och googla om alla sorter. Dom jag valde var... • Rosenvial Lathyrus latifolius Vit
  Ser ut som en luktärt blir upp till 200 cm, perenn men doftar ingenting, ska få sitta vid grinden på framsidan. Jag har en perren sedan tidigare i en ljusrosa sort, den ska jag flytta på så dom får stå ihop.
 • Gulklint Centaurea asteraceae GulBlir upp till 80 cm hög, denna tänker jag sätta på lotten och använda som snittblomma, har redan blåklint där nere så lite gula passar in där oxå.
 • Loasa Laterita
  En växt från Chile, står högt upp i bergen och tål ner till -20 grader. Sommartid vill den inte torka ut (på berget där dom bor regnar det mycket), blir upp till 40 cm och med röda blommor. vill stå i halvskugga. En spännande växt jag aldrig sett förut. Det ska bli kul och se hur denna blir.
 • Kängurutass
  Från Australien, tål inte frost denna ska jag ha i en kruka i full sol på altanen.
 • Japansk Akleja
  En akleja sort som får andra typer av blommor än den jag har, får se i sommar var den hamnar =)
 • Lobelia excelsa
  En sällsynt växt från Chile kan bli upp till 6 meter!! kan beskäras kraftigt, vintergrön, men övervintrar ej i vårat klimat, tål några minus på hösten men vill stå frostfritt, tål torka, full sol. Förgro inomhus i januari. En spännande växt jag heller aldrig sett förut.
 • Tuppkam "Empress"
  En röd växt, blad och "blomma" går i röda nyanser blir ca 30 cm hög, ettårig. Försådd i feb-april. önskar soligt läge kan odlas i kruka
 • Vildpelargon
  Här vet jag inte vilken sort... det blir en överraskning ska ta och frö så dom snarast =)
 • Hirs Violaceum
  Så tid feb-apr, höjd 150 cm, på flera ställen kan man läsa att detta ska vara elefantgräs, men det är inte den äkta! den äkta hinner inte få blom hos oss i sverige.
 • Jätte Tåtel Molinia Arundinacea
  Ett gräs som har blivit utnämnd till årets perenn, blir upp till 150 cm hög.
 • Dvärglupin Lupinus Nanus blå
  Jag tycker mycket om lupin, så det var kul att få tag på en dvärg oxå, 
 • Petunia
  Gigantiska blommor i rosa/röd
 • Anemon sylvestris Vit
  Även kallad vildanemon och Tovsippa, förökar sig via rotskott, får den vara i fred kan den sprida sig väldigt... Men jag vill det! vill ha den över hela min rabatt på framsidan =) blandat med andra rosa blommor.
Allt detta kosta mig "bara" två frimärken (12 kr) som det kostar att skicka till nästa på listan. För fröna man lägger i har man ju plockat i trädgården, eller om man har några frön över, från påsar man köpt kan man skicka dom oxå.

Redan på måndag... ska jag få ett nytt kuvert... den är med bara grönsaker =)

5 kommentarer:

 1. Känner igen den där påsen med vildpelargon... men kan dessvärre inte svara på vilken sort det är. Sådde den själv förra året, enkel att få att gro, inga konstigheter. Små söta, söta rosa blommor och en massa nya fröer när de blommat över. :)

  Så här såg mina ut:
  http://2.bp.blogspot.com/_4dpNH8bGqhw/TCMAQHTwegI/AAAAAAAAEXI/MLKGgDncRFE/s1600/vildpelargon.jpg

  Kram Mia

  SvaraRadera
 2. Men vad roligt att du säger så... jag tänkte på dina vildpelargoner då jag behöll påsen och hoppades på att dom skulle vara som dina =)
  Jag hade sett och läst om dina innan...

  SvaraRadera
 3. Visst är det kul när detta kuvert kommer i brevlådan! Mycket skoj hittade du!!
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 4. Jaha, det är så det funkar. Men nu tycker jag mej ha frön så det räcker & blir över. Men sen kan man ju vara med, när man vet hur det får plats i växthuset.
  // Susann

  SvaraRadera
 5. Mmm, härligt med fröer! Var med i fröbytarkedjan förra året men skippade i år, har inte tid helt enkelt... Har ju en del kvar oxå, hehe...

  Kram!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Jag går ut i april och kommer in i oktober
om ni undrar var jag är...
så är jag antingen på Lotten i odlingsboden eller i trädgården.

Lämna gärna en kommentar,
jag blir så glad då jag får en hälsning =)

Välkommen tillbaka
och ha en skön dag!

Mitt växthus

Mitt växthus
Mitt växthus fick jag i 40-års present av familjen. I Maj 2009 var det på plats. Klicka på bilden så får du se hur det gick till... UPPDATERAT SIDAN 18/12-10