måndag 23 januari 2012

Väderkvarns palm

2008 satte jag frö till vädekvarnspalm. 

November 2008
Jag köpte fröna på¨willab garden. I påsen fanns det 10 frön. Det var 2 av 10 frön som grodde. Tyvärr så dog den ena. Så jag fick bara en planta. Men det var väll tur det! För man har ju andra växter oxå =).

Trachycarpus fortunei heter den på latin. Vi kallar den väderkvarnspalm. Den börjar komma i många trädgårdar neråt i landet eftersom den är så tålig. Väderkvarnspalmen kommer i från Himalayas bergstrakter. och står på en höjd av 2 400 meter över havet. Palmen är ofta täckt av snö och utsatt för mycket hård frost. Stammen är täckt av fibrer så den ser lite lurvig ut. Bladen är formade som solfjädrar. Den trivs också bra i en kruka hela året och ställer inga särskilda krav på skötsel. Den tål kyla och klarar temperatur ända ner till -17 grader.

Bilder från september 2011
Den har inte fått så mycket skötsel under åren, den har stått i denna lilla kruka, och knappt fått någon gödning. under sommaren stod den i växthuset och har klarat torka väldigt bra.


När jag satte fröt hade jag en tanke på att den skulle få stå utomhus på vintern då den hade växt till sig, men... jag vågar inte, den får stå i min bod i 10 graders värme.

Detta är ett inlägg till min "serie"
På fliken ovan Mina växter i trädgården
ska jag samla info om alla mina växter. 

10 kommentarer:

 1. Så stor och fin din palm har blivit... den är ju inte så gammal trots allt.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Tack Anna =)
  Denna planta är en av mina "bebisar", kul att höra att du tycker att den vuxit på sig bra. I vår ska den få större kruka och lite gödsel =).

  SvaraRadera
 3. MMM vilken fin en. Och vad fint du har det i boden. Mina Chilisar har inte riktigt velat detta år... men några blir väl kvar får jag hoppas, vet inte riktigt vad det är de inte gillat. Kanske temperaturen, kanske för mycket löss ja några överlever väl, ditt bananträd mår i alla fall bra!!!
  Nu till mailen.
  Kram Gela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gela =)
   Chilisarna, det kan ju vara så att dom står för kalt hos dig... och lössen!
   Skönt att höra att min Mammabanan mår bra, jag börjar sakna henne. Jag satt och titta på gamla bilder. TACK för att hon får bo hos dig över vintern.

   Radera
 4. Tack för dina kommentarer hos mig! :) Jag testar och ser om det går att kommentera.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fungerar även då jag är inloggad. Skönt att det har löst sig!

   Ha en bra dag!

   Kram Lotta

   Radera
  2. Hej Lotta.
   Problemet är nog inte att kommentera hos mig... Det är att JAG har problem att kommentera hos andra. Men jag ger mig INTE, jag ska hitta en lösning på detta. För det är ju roligare att ha inbäddat kommentarsfält i bloggen så man kan svara på varje kommentar. Fortsättning följer....

   Radera
  3. För att du ska kunna kommentera hos andra bloggare med blogspotadress (det är ju de som strular) krävs att den bloggaren också har delningsknapparna (och en av de nyamallarna) om de har inbäddat kommentarfält eller att de ändrar till pop-up eller helsidesfält. Har de bara inbäddat utan delningsknapparna får man bara den vita sidan.

   Kram Lotta

   Radera
  4. Hej Lotta Tyvärr så håller inte dit teori där... Jag bytte till inbäddat i dag för jag ville testa, testa att ha svara funktionen. Jag har sedan jag började blogga 2009 haft popup. men jag ska fortsätta mitt sökande efter en lösning för någonstanns måste den finnas =). Men tack för att du försöker hjälpa till, det uppskattar jag verkligen

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Jag går ut i april och kommer in i oktober
om ni undrar var jag är...
så är jag antingen på Lotten i odlingsboden eller i trädgården.

Lämna gärna en kommentar,
jag blir så glad då jag får en hälsning =)

Välkommen tillbaka
och ha en skön dag!

Mitt växthus

Mitt växthus
Mitt växthus fick jag i 40-års present av familjen. I Maj 2009 var det på plats. Klicka på bilden så får du se hur det gick till... UPPDATERAT SIDAN 18/12-10