söndag 15 januari 2012

Pelargon sticklingar

I höstas fick jag av handlaren här hemma några av hans kvarvarande pelargoner. Jag tog sticklingar av dom. Nu hoppas jag på att dom ska växa till sig så jag får mina fem blomlådor fulla med pelargoner, dom ska få pigga upp balkongens räcke i sommar. Förra året målade vi balkongen vit, jag är så glad över det, för nu kommer blommorna att synas, innan var balkongen faluröd (hela huset var faluröd) Nu är balkongen i söderläge! Så det gäller att dom får tillräkligt med vatten, vi får se hur det kommer gå? Men nu har jag ju fått pelargonerna så jag har inte lagt ner en förmögenhet på dom i allafall =)

Vår balkong som ska få bära alla pelargoner i sommar.

Pelargonerna som jag tog sticklingar ifrån.

.
Jag är så glad åt mina pluggbrätten. Jag har verkligen haft nytta av dom och man får plats med så mycket på så liten yta. Jag ska vara ärlig och säga att jag är periodvis är otroligt dålig på att vattna! Så jag kom på att jag skulle lägga lite mossa i botten i varje cell för att dom inte skulle torka ut för fort. Sen blanda jag i massor med små lecakullor i jorden för att sticklingarna skulle få det luftigt, dom har ju en tendens att ruttna! om dom står i för tät jord och för blött. Jag doppade alla sticklingar i lite sticklinshjälp från Impecta. Jag har så många gånger misslyckats med pelargon sticklingar att jag denna gång tog till alla knep jag kunde hitta =). Detta gjorde jag i oktober.
Rotade sticklingar i pluggbrättet
Nästan alla sticklingar tog sig och i december började flera av sticklingarna att blomma, det var bara att knipsa bort alla blommor för jag vill ju inte att dom ska lägga kraft på det! Dom ska växa och bli stora ju. Det kom en perjod i december då jag faktiskt slarva med vattningen, så det var skönt att jag hade i lite mossa i botten. Några sticklingar dog, men jag fick så det räckte. Jag gjorde ju sticklingar av alla mina pelargoner så det blev ca 80 st.Eftersom jag hade så många sticklingar samplanterade jag flera i varje kruka, så jag hoppas på kraftiga och täta pelargoner i sommar. Jag hade ingen annan jord hemma så det fick bli såjord med perlite i. Jag får vattna med näring istället varje gång. Jag stafiliserade jorden i ugnen innan jag började. (heter det stafilisera? jag googla men hitta inte hur det stavades)


 Förra året fick jag så mycket sorgmyggor =( att jag inte våga låta bli att göra det med jorden. Jag gjorde det i ugnen, jorden ska vara fuktig så den förångas ordentligt sen fick jorden stå där i minst en timme i 135 grader. Jag var inte så poppis här hemma!! för det lukta så illa =). Det tog några timmar innan jag hade fått ihop tillräckligt med jord. Man kan staffilisera i mikron oxå men det tar nog lika lång tid eftersom man inte kan göra så mycket på en gång.

Balkong pelargonerna blev 30 st. jag tror det ska räcka.
Det blir ju iallafall 6 per låda =) (om alla överlever)
Jag ska blanda ner en massa andra blommor i lådorna.

mina övriga älsklings pelargoner
läs mer om dom här om du vill :)

Jag är ju mästare på att "glömma" näringen i vattnet eller rättare sagt lat, orkar inte hålla på med näringen, vill att det ska gå fort att vattna, i år ska jag verkligen skärpa mig! Jag vill sååå att dom ska växa och blomma i sommar. Ja vi får se hur jag luckas denna gång. Vi får se i sommar =)

2 kommentarer:

  1. Oj vad duktig du har varit, jag blir riktigt imponerad! Själv petade jag ner några pelargoner ner i källaren... och inte har de fått något vatten sen de blev inslängda där i november. Jag får nog leta fram dem och se om någon har överlevt!

    SvaraRadera
  2. Tack Bondjäntan. =)
    Pelargoner är envisa... dom kan ju mycket väl överleva utan vatten så länge... var bara försiktig då du skvätter på vatten, deras rötter är känsliga i början innan riktiga vattenrötter har vuxit ut. Det har jag läst någonstans =). Kramis

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Jag går ut i april och kommer in i oktober
om ni undrar var jag är...
så är jag antingen på Lotten i odlingsboden eller i trädgården.

Lämna gärna en kommentar,
jag blir så glad då jag får en hälsning =)

Välkommen tillbaka
och ha en skön dag!

Mitt växthus

Mitt växthus
Mitt växthus fick jag i 40-års present av familjen. I Maj 2009 var det på plats. Klicka på bilden så får du se hur det gick till... UPPDATERAT SIDAN 18/12-10