måndag 7 mars 2011

Stockroser

1994 var jag i Danmark och blev hel förtjust i deras rabatter av Stockroser, dom fanns överallt stående mot husväggarna. Jag har ända sedan dess velat ha en sådan rabatt full med Stockroser, men jag har inte kommit upp i den mängden! Förra året fick jag en hel del frön från mina planter på lotten... 

Det tråkiga med Stockroser är att dom blommar på andra året. Sår man nya varje år har man ju sen... men jag missa förra året =(. Så i år kanske jag bli utan, om inte några har självsått sig. Den bästa tiden att så dom på är i juni. Det står lite varstans att man kan förså tidigt för att få blom redan första året, men jag har provat det! och läst om flera som oxå har provat... och inte fått "full" blom ändå på första året. Jag fick några med EN blomma på! Det ska ju bli Massor på varje stock.


Bild: augusti 2010
Sådden man sätter i juni kräver inget av en... så som försådden gör om man sätter inne i mars-april, men jag har satt frön nu iallafall =) måste prova ett annat sätt i år... när jag sätter på värmen i växthuset i april ska dom få flytta ut dit, för och se om det går bättre. Sen ska jag sätta en hel del i juni, år 2012 SKA jag ha min vägg =)

Mina Stockroser på lotten sep 2010
OM Stockrosen hinner blomma på hösten första året ska man klippa bort blommorna innan fröna bildas, då kommer dom upp nästa år oxå, hinner dom sätta frön kommer dom inte tillbaka för då har dom gjort sitt... att föröka sig. Så kan man göra med tvååringarna oxå för att lura växten att blomma ett år till, men då får man inga frön... till nästa säsong.

Mitt lilla experiment 


Jag satte frön den 5 mars.
av...
- Stockros "The Watchman" svart från lord Nelson
- Stockros "majorette" rosa, vit, röd, cream från Odla
- Stockros "Chaters" Double mixed från odla
- Stockros egna frön från mörkröd stock
- Stockros egna frön från gul stock

Jag återkommer sen och berättar hur det gick =)

Jag fega ur... jag satte nog för många sorter till mitt experiment
Jag ställde tre lådor i kylen... dom får komma sen.

2 kommentarer:

 1. Spännande!
  Jag håller koll!

  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Väntar med spänning på resultatet...
  Lycka till.
  Mvh Birgitta

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Jag går ut i april och kommer in i oktober
om ni undrar var jag är...
så är jag antingen på Lotten i odlingsboden eller i trädgården.

Lämna gärna en kommentar,
jag blir så glad då jag får en hälsning =)

Välkommen tillbaka
och ha en skön dag!

Mitt växthus

Mitt växthus
Mitt växthus fick jag i 40-års present av familjen. I Maj 2009 var det på plats. Klicka på bilden så får du se hur det gick till... UPPDATERAT SIDAN 18/12-10