söndag 8 april 2012

Omplanterat tomatplanterna

I mitten av mars satte jag mina tomatfröer. Nu var det dax att plantera om dom, jag valde att sätta dom i min pluggbox. Jag älskar verkligen min pluggbox, varför har jag inte skaffat såna tidigare??? Fler ska det bli... synd bara att dom kostar så mycket! runt 200 :- På mässan brukar några sälja dom för 129.- hoppas dom gör det i år igen, då kanske jag kan investera i ett par till =).Om jag ska hitta en nackdel med pluggboxen så är det när fröna gror ojämt, man vill ju inte plantera om dom förtidigt så man får vänta till alla grott och kommit upp ordentligt. Men när man sätter tomater gör det ju inte så mycket, eftersom man kan plantera ner alla långa och rangliga.När jag satte fröna valde jag att blanda i en massa små lekarkulor, kan ha varit lite dumt! För när jag sen skulle ta upp pluggen så rasa dom i sär... Jag kom då på att använda mig av en pincett då var det lättare att få upp en större klump av jord.


Som jag sagt tidigare... jag bara ÄLSKAR min odlingsbod, när jag håller på, behöver jag inte bry mig om att jag grisar ner med jord överallt =).

De sorter jag satte i år blev: 
Agata en tidig busktomat
Auriga medeltidig tomat med ovala oranga frukter
Rio Grande Kvisttomat perfekt till pastasåser.
Sweet million, hög, till växthuset
Supersweet 100, hög, till växthuset
Tiny Tim busktomat
Ferline (mia), hög, 
Sundgold F2 (egna frön)
Piennolo F2 (egna frön)
Gelas gula favo
Black Russian, svarta frukter från ryssland

Min tomater får i första omplanteringen hoppa ner i en annan lite större och djupare pluggbrätte. Jag spar sååå mycket plats med mina pluggbrätten. Denna har 35 celler, 5x5 cm och 11,5 cm djupa. Perfekta för första omplanteringen både till chile och tomater tycker jag. Denna hitta jag hos Lindbloms.se. för några år sedan. Det tråkiga är bara att det inte finne "brickor" till den, men då upptäckte jag att champinjonlådorna passa perfekt =). Med en bit plast i botten så läcker inte överblivet vatten ut på hyllorna. 


Så... då var alla långa rangliga tomater planterade.
Tomater bildar ju nya rötter på stjälken så man kan plantera ner dom så djupt man bara kan.

Så nu gäller det bara att få igång växthuset, det har ju inte behagat att sluta snöa än!!!! Så jag väntar ett tag med att starta upp växthuset så jag slipper oroa mig för att minusgraderna ska ta mina planter.

Jag håller nu på att provar mig fram med olika värme alternativ för växthuset och innan något får flytta ut dit ska all jord bytas ut. Jag har haft den jorden sedan jag starta växthuset 2009 och jag har haft problem med mjöldagg, så på tisdag ska min son hjälpa mig och gräva ur... och fylla på med SAND =).

Solen skiner i dag =)
Nu måste jag ut en stund och njuta av den...

3 kommentarer:

 1. Hej du, ååååå vad jag är sluuuuuut. Igår var det grävning som gällde och kapning av rötter... idag har jag spårat med hunden i skogen jag nu tänker jag bara ta det luuuuungt!!! Har ju dina pluggbrätten kanske jag kan komma över på tisdag eller onsdag när barna är i skolan har någon fotbollscup så de vill va där.. då har jag lite tid på mig finns ju så mycket att se hos dig.
  Du jag har tobaksblommor såna som doftar vill du ha???Har massor alla är inte omplanterade... nej nu blir det att ta en kaffe och hoppas att energin återvänder=) Stor kram/Gela

  SvaraRadera
 2. Så härligt det ser ut, vilka underbara tomater du kommer att få...

  Ha en fortsatt skön Påsk Helg!

  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 3. Jeg kom bare lige forbi.
  Gode billeder.
  Der rigtig gang i dine planter.
  Tak for kigget.
  Ha` en god aften.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Jag går ut i april och kommer in i oktober
om ni undrar var jag är...
så är jag antingen på Lotten i odlingsboden eller i trädgården.

Lämna gärna en kommentar,
jag blir så glad då jag får en hälsning =)

Välkommen tillbaka
och ha en skön dag!

Mitt växthus

Mitt växthus
Mitt växthus fick jag i 40-års present av familjen. I Maj 2009 var det på plats. Klicka på bilden så får du se hur det gick till... UPPDATERAT SIDAN 18/12-10