lördag 31 mars 2012

Då var det gjort...

Äntligen! Jag har ju väntat ett tag på detta nu och i går fick jag äntligen min axel opererad (igen) nu ska jag trötta ut er och berätta =). operationen gick mycket bra sa kirurgen, då han kom in till mig efter operationen.

Jag har haft värk i axeln efter aktivitet i mååånga år (ca 6 år). Impingement heter de. När man gått med detta problem så länge som jag opererar man. Min första operation fick jag i dec förra året, då fila dom lite på aromium. Aromium är det ben som sitter i axel ovanför en muskel/sena. Varje gång jag lyfte på armen klämde senan till. 

 

När jag fick den operation "trodde" kirurgen att det skulle räcka... men det gjorde det tyvärr inte. Så fort jag kunde röra armen efter den operationen, kände jag att det kom hugg från nyckelbenet. Läkaren förklara att man kan efter hårt ansträngning få sprickor i toppen på nyckelbenet, när kroppen själv ska "laga" skadan bildas det brosk, benet blir "förlångt" och skrapar i acromuim. Osteolys av laterala klavikeln - Weightlifter's Shoulder heter det, här kan du läsa mera. 

Weighlifter´s Shoulder är mycket ovanligt att kvinnor får!! Dessutom höll jag inte på med tyngdlyftning... så han räkna inte med att jag hade detta - Nä men jag håller ju på med trädgård =). Viseligen så starta det inte av mitt trädgårdsarbete, jag slet ut axeln då jag hade en liten inredningsbutik 2003-2007. Men trädgårdsarbetet förvärra förstås skadan.

För att bli av med värken tar man bort en bit av nyckelbenet som är skadat, i min axel var det väldigt irriterat sa han, så han tog bort 10 mm. Nu ska kroppen bilda brosk i utrymmet som blev, men det tar tid! Man får räkna med 4-6 månader ibland upp till ett år, innan man är återställd.

Jag hitta en bild som visar vad dom gjort
Bilden handlar om då man har actros det hade
inte jag, men operationen är likadan
bild lånad från axlar.se


Dom sista veckorna (sedan jag byggde om i boden!) har jag gått med en otrolig värk i hela armen, enda ner i handleden och tumbasen! Så fort jag har använt armen så har värken kommit, så jag blev "glad" då jag hitta denna text.
" Lesioner i skuldran förläggs vanligen i axelområdet men kan stråla ned i armen till handen vanligen tumbasen. Graden av radiering är beroende av vilken skada samt storleken på inflammationen, ju mer inflammation ju längre ned i armen kan smärta stråla." källa
Det kan ju betyda att jag kommer bli av med värken med de anti inflamatoriska tabletterna jag fick av läkaren. Nu gäller det att vila armen och axeln och INTE gräva och bära jordsäckar =) på ett bra tag!!. Det kommer bli kostsamt!! jag får lov att hyra min son till det tyngre projekten. 
Men att plantera om alla plantor i kruka ska jag nog klara av själv =).

Nu ska jag vara sjukskriven 4-6 veckor, det ska bli skönt... det kommer förstås vara frustrerande i emellanåt då jag inte kan göra allt jag vill göra själv, men gå och plocka med växterna klarar jag av, jag har ju en arm till =).

3 kommentarer:

 1. Stackare! Unga människan som råkar ut för dett! Vilken tur att det går att operera. Håller tummarna för att du ska bli av med värken den här gången.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hoppas operationen blir fulländad denna gång ...

  SvaraRadera
 3. Tack tjejer.
  Det känns som att det har gått rätt väg denna gång =). Jag känner en stor skillnad redan, nu ska jag bara njuta av att få vara ledig och ta dagen som den kommer. Jag är så pass rörlig att jag kan plantera om lite...
  kramis

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Jag går ut i april och kommer in i oktober
om ni undrar var jag är...
så är jag antingen på Lotten i odlingsboden eller i trädgården.

Lämna gärna en kommentar,
jag blir så glad då jag får en hälsning =)

Välkommen tillbaka
och ha en skön dag!

Mitt växthus

Mitt växthus
Mitt växthus fick jag i 40-års present av familjen. I Maj 2009 var det på plats. Klicka på bilden så får du se hur det gick till... UPPDATERAT SIDAN 18/12-10